Luisterhoorn
Een luisterhoorn, ook wel bekend als een audio handheld, is een draagbare koptelefoon die speciaal is ontworpen voor gebruik in een museum. In tegenstelling tot de traditionele koptelefoon, hoef je een luisterhoorn niet op je hoofd te zetten. In plaats daarvan houd je de luisterhoorn tegen één oor aan, waardoor je nog steeds de omgevingsgeluiden kunt horen. Dit maakt het een laagdrempelige manier voor bezoekers om naar een verhaal, uitleg of ander geluid te luisteren, zonder dat ze volledig worden afgesloten van hun omgeving. Door het gebruik van een luisterhoorn krijgen bezoekers meer vrijheid en flexibiliteit tijdens hun museumbezoek. Ze kunnen in hun eigen tempo door de tentoonstelling lopen en naar de audiofragmenten luisteren die hen het meest interesseren.
Samen te stellen naar jullie wensen
Kleur
Personalisering
Extra opties
Software
Combineer deze hardware met deFine Narrowcasting en ExpoControl
Luisterhoorns bij de Floriade
Bij de Floriade hebben we een interactieve maquettetafel gerealiseerd. De tafel heeft de vorm van een hexagon en is bedrukt met de plattegrond van Flevoland.
In de tafel zitten 3 beeldschermen waar de bezoeker informatie vindt over de aardappelteelt in Flevoland.
Door middel van luisterhoorn kan de bezoeker ook de audio beluisteren zonder de omgeving te storen. Voor Engelstalige bezoekers heeft de video’s ondertiteling. In ExpoControl zijn de filmpjes aan te passen.
De luisterhoorn is in elke kleur verkrijgbaar
Deze luisterhoorn worden 3D-geprint. Daardoor zijn ze in elke kleur te verkrijgen.
Customise it!
Doordat de luisterhoorn 3D-geprint is kan de vorm ook aangepast worden. Wil je er een schelp van maken? Logo erop? Geen probleem.
Houders, knoppen en sensoren
De luisterhoorn is helemaal compleet met een houder. Ook is hij te combineren met sensoren of knoppen.
Personaliseer met je logo of een afbeelding
Kies je eigen kleur
Houder voor de luisterhoorn
Luisterhoorn voor een expositie
Hoe werkt een luisterhoorn?
Audiofragmenten zijn veelvoorkomende elementen in tentoonstellingen. Om bezoekers een intuïtieve en toegankelijke manier te bieden om deze fragmenten te beluisteren, wordt vaak gebruikgemaakt van audio handhelds. Dit is vooral handig voor mensen die niet voortdurend tekstbordjes willen lezen en die de voorkeur geven aan luisteren. Het horen van iemands stem geeft een extra dimensie aan een verhaal. Audio brengt meer beleving met zich mee. Bovendien kunnen meerdere mensen naast elkaar staan en tegelijkertijd naar hetzelfde audiofragment luisteren zonder elkaar te storen.
Hoe wordt het audio fragment gestart?
Er zijn diverse manieren om een audiofragment te starten met onze audio-handhelds. Zo is het mogelijk om simpelweg de handheld op te pakken, waarna een sensor detecteert dat het fragment gestart moet worden. Daarnaast biedt de handheld ook de optie om knoppen te gebruiken. Dit is vooral handig wanneer je de audio in meerdere talen wilt aanbieden of wanneer de bezoeker kan kiezen tussen inhoudelijk verschillende fragmenten. Bovendien kan er een volumeknop worden toegevoegd, zodat de bezoeker het volume naar wens kan instellen en comfortabel kan luisteren.
Wat zijn de voordelen van luisterhoorns?
Er zijn diverse voordelen verbonden aan het gebruik van een audio-handset in een tentoonstelling:
-
Bezoekers hebben de vrijheid om zelf te kiezen welke audiofragmenten ze willen beluisteren, op welk moment en in welke volgorde.
-
Doordat het geluid direct naar het oor wordt geleid, wordt de omgeving niet gestoord en kunnen bezoekers in alle rust en concentratie naar de audio luisteren.
-
Het is ook goed mogelijk om startknoppen in verschillende talen te combineren met de audio-handset, zodat bezoekers de informatie in hun eigen taal kunnen beluisteren.
-
Het gebruik van audio-handsets kan de totale beleving van de tentoonstelling versterken en zorgt ervoor dat bezoekers meer betrokken raken bij het verhaal of de thema's die worden behandeld.
-
Het kan ook helpen om informatie toegankelijker te maken voor bezoekers met beperkingen, zoals slechthorenden of visueel beperkten, door het gebruik van ondertiteling of audiodescriptie.
-
Audio-handsets kunnen de doorstroom van de bezoekers bevorderen. Ze bieden een efficiënte manier om informatie te delen met bezoekers zonder dat er extra personeel nodig is om uitleg te geven. Dit kan vooral handig zijn bij drukke tijden wanneer er veel bezoekers zijn en er niet genoeg personeel beschikbaar is om iedereen persoonlijk te begeleiden.
Waar kan ik de luisterhoorn voor inzetten?
Een audio-handhelds biedt veel mogelijkheden om informatie of verhalen toe te voegen aan de tentoonstelling. Dit kan bijvoorbeeld door middel van interviews met experts, verhaal van een ooggetuigenverslag, het geluid van een video te laten horen, geluiden van dieren of muziek die relevant is voor het onderwerp. Zo wordt de tentoonstelling niet alleen informatief, maar ook interessant en aantrekkelijk voor de bezoekers.
Deze techniek staat ook bekend onder luisterhoorn, handset, mono-speaker, luisterpuck.
Welke software kan ik gebruiken om de audio audio-handheld te voorzien van audiofragmenten?
Het beheersysteem van ExpoControl is uiterst geschikte software om audiofragmenten naar de audio-handheld te sturen. Deze beheersoftware is vooral handig bij complexere opstellingen met meerdere knoppen of sensoren. Bovendien is de software geoptimaliseerd voor het aanbieden van meertalige content.